Werkgever zit vast aan 65-plusser

Onlangs kregen wij een arbeidscontract onder ogen van een 65-plusser, ….. voor onbepaalde tijd.
De werkgever realiseert zich waarschijnlijk niet dat ze tot de dood aan elkaar zijn verbonden. Na het passeren van de pensioengerechtigde leeftijd, waarbij volgens elke CAO het arbeidscontract kan worden ontbonden, ontstaat er geen moment meer waarop het contract éénzijdig mag worden opgezegd, anders dan door een faillissement* of overlijden. *Omdat het in dit voorbeeld om een gemeentelijke instelling gaat is een faillissement praktisch ondenkbaar.

Wanneer de werkgever de arbeidsrelatie wil beëindigen zonder dat daar economische gronden (zoals bijvoorbeeld een reorganisatie) voor zijn, moet het arbeidscontract door de kantonrechter worden ontbonden. Dit gaat doorgaans gepaard met het betalen van een ontslagvergoeding. Momenteel is de vuistnorm voor een ontslagvergoeding ‘bruto maandloon X aantal gewogen dienstjaren’.
Aangezien de werknemer in dit voorbeeld al sinds 2002 bij deze werkgever in dienst was in dezelfde functie, komt het de werkgever duur te staan wanneer de werkgever het arbeidscontract wil ontbinden.

Een mogelijke oplossing om bovenstaande problematiek te voorkomen is de 65-plusser laten werken in een uitzendconstructie.
Een 65-plusser mag 130 weken in een fase A uitzendcontract worden uitgezonden. In fase A hoeft een werkgever niet door te betalen bij ziekte en loopt de werkgever niet het risico vast te zitten aan een contract.

Meer weten? Wij gaan graag een gratis adviesgesprek met u aan.